Форум
Home →  Туризъм →  Маршрути и екопътеки
Маршрут  - В5
Времетраене - 2.30ч.
Цвят на маркировката - жълт

Маршрутът преминава през гр. Плачковци - кв. Късовци - м. Руски лагер - кв.Ябълка
Маршрут В6
Времетраене: 3 ч.
Денивелация на маршрута: 700 м.  

кв.Ябълка – Добруджанската поляна  – х.”Бузлуджа”

Маршрутът преминава през вековни букови гори по вододела между реките Янтра и Бяла река. Пресича местността Стенето, характерна с красивите си варовити скали, няколко пещери и богато биоразнообразие. Излиза в билната част на Бузлуджанския масив, в местността Царя.На запад се продължава по маршрут Е – 3, и след 30 мин. се стига до х.Бузлуджа.
Маршрут B7
Времетраене: 2 ч.
Цвят на маркировката - зелен


Маршрута преминава през с.Потока - Заслона "Белчеви мини" - с. Езеро - чешма Еверест
Маршрут В8

Времетраене: 2 ч.
Цвят на маркировката - жълт

Маршрутът преминава през с.Потока - с. Езеро - вр. Кокшката - вр. Шипка
Маршрут – В9

Времетраене - 2 часа
Цвят на маркировката - син
Денивелация на маршрута: 500 м.  

гр.Габрово – AEK “Етъра” – Соколски манастир – вр.Шипка  

Изключително привлекателен и предпочитан маршрут, съчетаващ красотата и биоразнообразието на ниската и висока част от планината с богати културно-исторически места, характеризиращи района и историята на страната. Времетраенето на маршрута включва посещение на всички исторически обекти по маршрута. От AEK”Етъра до Соколски манастир се достига по маркираната туристическа пътека за 40 мин. Маршрутът продължава през просторни букови гори и се стига до Черните паметници (1.30 ч.), Узун укуш и вр.Шипка ( 1 ч.).    
Маршрут В10
Времетраене: 4 ч.
Денивелация на маршрута: 500 м.  
кв.Радецки - вр.Шипка (гр.Габрово)  

Предпочитан маршрут за еднодневен преход или слизане към гр.Габрово от маршрут Е-3.  Възможността за автобусен транспорт на междуградските линии от гр.Габрово и гр.Казанлък до вр.Шипка, и красивите местности с богато историческо минало, върхове, панорамни изгледи и богато биоразнообразие при последващото слизане по маршрута, го правят предпочитан за еднодневни разходки. От поляната с чешма преди кв.Радецки, където  се е намирал девическият манастир Св.Никола, се тръгва по стар римски път. Изкачва се до местността Червен бряг  до руското военно гробище, където са погребани войните на 14-та пехотна дивизия, загинали при отбраната на вр.Шипка. Пътеката пресича сегашният асфалтов път над червеният завой и продължава успоредно с него( 1 ч.). Следва обширна поляна, където е бил бивака на руската армия, с изградени паметници на убити руски войници и офицери и се достига м.Узун укуш, в чиято околност се е намирала землянката- лазарет, и са възстановени и съхранени позициите от войната( 2 ч.). От тук до вр.Шипка се достига за 30 мин.